### "GAIA vraagt om de export van levende dieren aan banden te leggen en om de verordening met betrekking tot de bescherming van dieren tijdens het transport te herzien."
In april 2016 luidde GAIA de alarmbel omdat zeventig Belgische runderen al meer dan twee weken omwille van administratieve redenen zonder enige verzorging vastzaten aan de Bulgaars-Turkse grens. Vandaag brengt de dierenrechtenorganisatie een Europees, structureel schandaal aan het licht inzake verre veetransporten: runderen en schapen die uitgeput, uitgehongerd, uitgedroogd, zwaargewond of zelfs dood aankomen op hun bestemming na een reis van meerdere dagen. Deze transportomstandigheden vormen een zware inbreuk op tal van Europese wettelijke verplichtingen.
Om zijn onthullingen te staven, heeft GAIA een onderzoeksvideo van 11 minuten gemaakt. Het is het beknopte resultaat van een lang onderzoek dat in 2016 in heel Europa en zelfs tot in het Midden-Oosten gevoerd werd door verschillende organisaties, waaronder Animals International, Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich en Eyes on Animals.
Overal in Europa, ook België, worden runderen verzameld en getransporteerd – in vrachtwagens, schepen en zelfs vliegtuigen – naar landen als Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Israël, Libië … Daar worden ze geslacht of vetgemest. De organisaties konden onder meer filmen hoe dieren gedood worden in een Turks slachthuis. Op de beelden is een rund te zien dat van een boerderij in België komt (zichtbaar oormerk).
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA : "GAIA vraagt om de export van levende dieren aan banden te leggen. Voor dieren die bestemd zijn voor consumptie, vraagt de organisatie dat er voortaan alleen karkassen worden vervoerd van dieren die in hun land van herkomst geslacht zijn. In elk geval dringt GAIA erop aan om de export van runderen van België naar Turkije stop te zetten." Hij voegt er nog aan toe: "GAIA vraagt ook een herziening van Verordening (EG) 1/2005 van de Europese Raad met betrekking tot de bescherming van dieren tijdens het transport. De drie ministers van Dierenwelzijn in België steunen die vraag: Ben Weyts (Vlaanderen), Bianca Debaets (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en Carlo Di Antonio (Wallonië). Op vraag van GAIA hebben ze een brief hierover aan de Europese Commissie gericht."