Belgische paardenvleesbedrijven zijn verantwoordelijk voor de zware verwaarlozing en mishandeling van tienduizenden paarden. Deze bedrijven, die eigenaar zijn van paardenslachthuizen in Zuid-Amerika en paardenvlees uit Zuid-Amerika verhandelen aan supermarkten in België, houden die wanpraktijken in stand. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de dierenrechtenorganisatie GAIA. GAIA stelde vandaag op een persconferentie in Brussel een film voor over de transport- en slachtomstandigheden, die een speciaal onderzoeksteam in de herfst van 2009 naging in Mexico en Brazilië. De beelden illustreren hoe jaarlijks vele duizenden uitgedroogde, graatmagere en uitgehongerde paarden als sardienen opeengepakt dagenlang in overbeladen vrachtwagens tot meer dan 2500 km ver getransporteerd worden naar Mexicaanse en Braziliaanse slachthuizen. Zonder eten en zonder drinkwater.
Vele dieren worden vervoerd vanuit de Verenigde Staten. Uitgemergelde en fel verzwakte paarden krijgen elektrische schokken om recht te blijven. Ook ernstig gewonde en mishandelde dieren worden over enorme afstanden van dierenmarkten naar slachthuizen vervoerd in gammele beestenwagens, die totaal ongeschikt zijn voor het vervoer van paarden.
De Mexicaanse en Braziliaanse dierenwelzijnswetgeving bestaat slechts op papier en slachthuizen die paardenvlees exporteren naar de EU, treden de EU-wetgeving ter bescherming van slachtdieren flagrant met de voeten.
GAIA roept de consumenten op om geen vlees van in Zuid-Amerika geslachte paarden te eten en vraagt de Belgische supermarkten te stoppen met de verkoop van Zuid-Amerikaans paardenvlees.
Uitgemergeld en uitgedroogd
De film van GAIA toont hoe men in een Mexicaans slachthuis paarden, die niet meer recht kunnen, naar binnen sleept. In Braziliaanse slachthuizen komen paarden uitgemergeld, uitgedroogd en uitgehongerd aan na een dagenlange lijdensweg in overbeladen vrachtwagens. Sommige paarden bezwijken er nog voor de slacht. Een woordvoerder van een Braziliaans slachthuis dat paardenvlees uitvoert voor het Belgische bedrijf Chevideco, bevestigde aan onderzoekers van GAIA dat vele paarden helemaal uitgedroogd aankomen. Hij vertelde dat in één week tijd 48 paarden stierven nog voor ze geslacht werden. Ook ernstig gewonde dieren worden geslacht. En paarden die vel over been zijn. Om er hondenvoer van te maken.
In staat van ontbinding
De meeste paarden, die in Mexico worden geslacht, worden vanuit Texas in de Verenigde Staten naar Mexicaanse slachthuizen vervoerd in dubbeldekkers. Die zijn in Mexico verboden. In Texas worden jaarlijks duizenden paarden vanuit de hele Verenigde Staten verzameld op een plaats die eigendom is van Bel-Tex, een tak van het Belgische paardenvleesbedrijf Multimeat. Vele dieren bezwijken er, zonder enige beschutting tegen extreme hitte en regen. Beelden van die verzamelplaats tonen gecrepeerde dieren, kadavers in ontbinding en geraamtes en botten van paarden. Ze doen grote vragen rijzen over de mate waarin het bedrijf niet enkel het dierenwelzijn, maar ook de hygiëne in acht neemt.
Commercieel belang
Belgische paardenvleesbedrijven zoals Velda, Multimeat, Chevideco en Equinox bezitten paardenslachthuizen in Zuid-Amerika of ze doen er zaken mee. Jaarlijks voeren zij ? tonnen vlees in van (Zuid-)Amerikaanse paarden, die voor de commerciële belangen van deze bedrijven een ondraaglijke lijdensweg ondergaan. Dat vlees is bestemd voor de Belgische consument maar wordt ook heruitgevoerd naar andere EU-lidstaten.
Verantwoordelijkheid
"Deze Belgische bedrijven dragen een verpletterende verantwoordelijkheid," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Zij beweren dat ze het dierenwelzijn hoog in het vaandel dragen en dat het vlees van Zuid-Amerikaanse paarden van superieure kwaliteit is. Omdat de dieren ginder een luxeleventje zouden leiden, kunnen genieten van de vrijheid in de weilanden, goed eten krijgen en prima verzorgd worden. Maar de werkelijkheid verschilt dramatisch van hun idyllische verhaaltjes. Deze bedrijven zijn medeplichtig aan de ondraaglijke ontberingen die duizenden en duizenden Zuid-Amerikaanse paarden lijden, want zij houden de wanpraktijken in stand."
De supermarkten
Ook in Belgische supermarkten ligt paardenvlees uit Zuid-Amerika in de rekken. Zolang Zuid-Amerikaans paardenvlees gekocht en verkocht wordt, zullen de wantoestanden blijven aanslepen. Daarom vraagt GAIA deze supermarkten te stoppen met de verkoop van paardenvlees uit Zuid-Amerika. GAIA wil daarover overleg met de betrokken supermarktketens. Ook zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, vindt de dierenrechtenorganisatie : "Het kan zijn dat supermarkten te goeder trouw paardenvlees uit Zuid-Amerika verkopen, onwetend over het dierenleed," licht Michel Vandenbosch toe. "Het kan zijn dat hun leveranciers hen een rad voor de ogen draaien, hoewel je van een supermarktketen toch mag verwachten dat ze voor het dierenwelzijn en de dierengezondheid waterdichte garanties eisen. Maar van zodra ze van ons de ware toedracht krijgen, moeten ze hun conclusies trekken. Dit soort vlees kan je moeilijk als kwaliteit aan de consument aanprijzen."
De consument
Garanderen dat de dieren goed behandeld worden in landen als Mexico en Brazilië is in de praktijk niet mogelijk. De consument kan de oorspronkelijke herkomst van dat vlees uiteraard onmogelijk zelf nagaan. GAIA roept de mensen op om geen paardenvlees uit Zuid-Amerika te kopen.
(De undercover actie wordt vandaag ook bekend gemaakt in Nederland, door Wakker Dier, en Frankrijk, door One Voice. De beelden van Animals' Angels dateren van 2007, 2008 en 2009 en getuigen van een steeds terugkerend probleem)