Image
13 december 2016
“Vergeet nooit hoe foie gras gemaakt wordt. Kies voor Faux Gras® de GAIA, het diervriendelijke alternatief” : met deze slogan lanceert GAIA zijn eindejaarscampagne om mensen te overtuigen niet langer foie gras te eten, omdat eenden en ganzen hiervoor op wrede wijze gedwangvoederd worden. Vanaf vandaag, 13 december tot en met vrijdag 23 december wordt de TV-spot regelmatig uitgezonden op VTM en Eén. In de spot zien we hoe bezoekers van een kerstmarkt uitgenodigd worden om “foie gras” te proeven. Maar wanneer ze het toastje in hun mond willen steken, worden plots beelden van eenden die gedwangvoederd worden, geprojecteerd. De genodigden zien hoe via een metalen trechter een grote hoeveelheid maïspap onder hoge druk in de strot van de eenden gespoten wordt. Vol afschuw laten ze het toastje staan. “Zelfs door slechts één keer per jaar foie gras te eten tijdens de feestdagen, hou je de wrede praktijk van dwangvoederen in stand”, zegt Ann De Greef, directeur van GAIA. “Gelukkig kunnen dierenvrienden smullen van een heerlijk feestmaal met Faux Gras® de GAIA, gegarandeerd zonder dierenleed.”
Sinds Faux Gras® de GAIA voor het eerst op de markt kwam in 2008, heeft het product zich gepositioneerd als diervriendelijk alternatief voor foie gras. Dit jaar overschrijden de bestellingen de kaap van 200.000 stuks, oftewel bijna 26 ton Faux Gras® de GAIA! Volgens Ann De Greef, directeur van GAIA is dit succes te danken aan de vele acties en campagnes van de dierenrechtenorganisatie. Volgens Euro Foie Gras (de foie gras-industrie) is de consumptie van foie gras in België in 2015 maar liefst met 36% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.
Slechts één keer per jaar is één keer teveel
Uit een enquête (2016) door Ipsos in opdracht van GAIA blijkt dat de meeste mensen slechts één keer per jaar foie gras eten, tijdens de feestdagen of wanneer het hen aangeboden wordt. “Ook slechts één keer per jaar foie gras eten, volstaat om het dwangvoederen in stand te houden”, legt de directeur van GAIA uit. “Wij blijven foie gras-eters dan ook aanmoedigen om dit wrede product niet langer te consumeren.”
Verbied het dwangvoederen
In België worden jaarlijks tienduizenden eenden gedwangvoederd totdat hun zieke lever zeven tot tien maal zo groot is als normaal. In een recent wetenschappelijk rapport over het welzijn van eenden bij de productie van foie gras (2015), stelt wereldautoriteit professor Donald M. Broom, dierenwelzijnswetenschapper aan de universiteit van Cambridge, dat de huidige productiemethode slechts drie van de twaalf criteria en geen van de welzijnsbeginselen van het Europese Welfare Quality®-project naleeft. Conclusie: het dwangvoederen heeft een nefaste invloed op het welzijn van de eenden.
“Daarom blijft GAIA ijveren voor een verbod op dwangvoederen”, aldus Michel Vandenbosch voorzitter van GAIA. “Als men foie gras wil blijven produceren, dan moet het zonder dwangvoederen.”