Vandaag is het Wereldproefdierendag. GAIA roept ons land daarom opnieuw op om een ambitieuze politiek op poten te zetten die alternatieve methodes voor dierproeven naar voren schuift. Wetenschappers verdedigen dierproeven door te zeggen dat ze nodig blijven. Maar ís dat wel zo? Deze zes recente voorbeelden van belachelijke dierproeven doen ons daar alvast hard aan twijfelen.
1. Lemuren op hun oude dag
Tientallen lemuren (een apensoort) werden gedwongen om steeds sneller te lopen in een tredmolen, tot ze erbij neervielen. Doel van het experiment? Aantonen dat lemuren op een gelijkaardige manier oud worden als mensen, om later bepaalde medicijnen op hen te kunnen testen.
2. Ratten aan de drank
Pasgeboren ratten werden gedwongen om drie uur per dag verdampte alcohol in te ademen, en dat drie maanden lang. Doel van het experiment? Nagaan wat de effecten van alcohol zijn op menselijke foetussen.
3. Tandpijn door stress
Pasgeboren ratten werden blootgesteld aan stress. Vervolgens werd een draad rond één van hun kiezen vastgemaakt om tandvleesaandoeningen op te wekken. Doel van het experiment? Aantonen dat stress in een vroege levensfase een groter risico op tandvleesaandoeningen met zich meebrengt.
4. Geef die rat een sigaret
Tientallen ratten werden gedurende drie weken geïnjecteerd met nicotine. Daarna volgde een periode van onthouding, waarop de dieren opnieuw met nicotine werden geïnjecteerd. Tot slot werden ze gedood om hun hersenen te kunnen onderzoeken. Doel van het experiment? Nagaan wat de lange termijneffecten zijn van nicotine op onze hersenen.
5. Comazuipen voor muizen
Jonge muizen werden herhaaldelijk geïnjecteerd met alcohol en daarna op een dieet gezet waardoor ze 85% van hun gewicht verloren. Daarna werden ze blootgesteld aan gedragstesten. Doel van het experiment? Nagaan of comazuipen adolescenten impulsiever maakt.
6. Trainen en relaxen
Ratten werden gedwongen om te lopen in een gemotoriseerde tredmolen. Telkens als ze probeerden te stoppen om te rusten werd hen een elektrische schok toegediend. Deze ‘oefening’ duurde vier weken, waarna de ratten vier weken met rust werden gelaten. Dan begon de ‘oefening’ van voren af aan. Doel van het experiment? Nagaan wat er gebeurt als iemand inactief wordt na een periode van intense training.