Wist u dat een van de grootste doodsoorzaken bij muizen rimpels zijn? Maar liefst 600.000 muizen worden jaarlijks vergiftigd voor de productie van Botox. Dat moet stoppen, vindt GAIA, en daarom dumpten dertig actievoerders van de dierenrechtenorganisatie vanmorgen 2.000 nepmuizen en spuiten aan de Belgische zetel van Botoxfabrikant IPSEN, uit protest tegen de wrede dierproeven die het bedrijf uitvoert. GAIA eist dat Ipsen stopt met de giftigheid van het product op dieren te testen. "Het is eenieders vrije keuze om zich met Botox te laten behandelen, maar Ipsen laat honderdduizenden dieren niet de minste keuze. Weet iemand die een Botoxbehandeling heeft ondergaan veel dat enorme aantallen dieren een een erg pijnlijke dood sterven," legde GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch het doel van de actie uit. "Er bestaan proefdiervrije alternatieven. Die moet Ipsen gebruiken." In twaalf andere Europese landen worden vandaag soortgelijke acties gevoerd.
De actievoerders hingen ook een spandoek uit aan de ingang van het bedrijf: "Rimpels zijn een van de grootste doodsoorzaken bij muizen" is de boodschap onder een muis in 3 D die in de spiegel kijkt.
Vergiftigd
Hoewel Botulismetoxine (Botox) oorspronkelijk werd gebruikt voor medische doeleinden, wordt het product steeds meer gebruikt voor cosmetische doeleinden en, meer bepaald, om rimpels te bestrijden. Aangezien het product extreem giftig is, wordt elke hoeveelheid Botox geëvalueerd aan de hand van de controversiële LD50 test, die staat voor de hoeveelheid van een stof die leidt tot de dood van de helft van het aantal gebruikte proefdieren. Een staal wordt geïnjecteerd in de onderbuik van een groot aantal muizen. Dat veroorzaakt bij de dieren spierverlamming, gezichtsverlies en de muizen komen in grote ademnood. Uiteindelijk stikken de muizen. Per lot worden ongeveer 100 muizen gebruikt, wat overeenstemt met zowat 600 000 muizen per jaar, die een pijnlijke dood sterven.
Botox ontsnapt aan de wet
Dierproeven voor cosmeticaproducten zijn verboden in Europa. De EU-wetgeving bepaalt dat vanaf 2013 ook de verkoop van cosmeticaproducten getest op dieren helemaal verboden zou moeten worden in de EU. Ondanks het stijgende gebruik van Botox voor uitsluitend esthetische doeleinden, beschouwt men het product echter nog steeds als een geneesmiddel, waardoor het aan de wetgeving in veband met dierproeven voor cosmetica ontsnapt.
Anders is mogelijk
In juni 2011 kreeg Allergan, een andere fabrikant van Botox, van de Amerikaanse overheid de toestemming om de LD50 test te vervangen door een alternatieve in vitro test. Deze methode vervangt 95% van de muizen die voordien door Allergan werden gebuikt om het giftigheidsgehalte van Botox te testen. Deze proefdiervervangende methode is intussen goedgekeurd door de EU en kan dus toegepast worden in Europa. GAIA dringt erop aan dat IPSEN overschakelt op dit alternatief.
Internationale actiedag
In nog twaalf andere landen wordt vandaag actie gevoerd tegen dierproeven voor de productie van Botox, meer bepaald in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, , Italië, Spanje, Portugal, Macedonië, Noorwegen, Denemarken, Tsjechië en Zwitserland.
Iedereen kan helpen
GAIA spoort de gebruikers van Botox aan om Dysport (Botox die op de markt wordt gebracht door Ipsen) te boycotten en roept op om deel te nemen aan de online petitie op www.gaia.be of massaal voorgedrukte protestkaarten te versturen naar de fabrikant. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij GAIA.